top of page

Veerle Houbraken viool

 

Geboren in een muzikaal gezin was Veerle Houbraken op heel jonge leeftijd gefascineerd door de viool. Al vroeg kwam ze terecht in de klas van Mw Rijmenants, bij wie ze een tiental jaar studeerde. Ze sloot haar studiejaren in de muziekschool af met grootste onderscheiding en werd in die periode finaliste van verschillende wedstrijden.

Aan het Conservatoire Royal de Bruxelles behaalde Veerle een Eerste Prijs viool en kamermuziek met grote onderscheiding in de klas van Dhr Korniszewski en Dhr Siwy. In 2005 sloot ze haar master af met grote onderscheiding, ook in de klas van Dhr Korniszewski. Na haar studies in Brussel besloot ze zich te vervolmaken in het Conservatorium van Praag bij Dhr Tomasek. In 2007 behaalde ze haar pedagogisch diploma.

Tijdens haar muzikale studies was Veerle actief als concertmeester van het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen o.l.v. Ivo Venkov en leerde ze al snel verschillende professionele orkesten kennen. Ze werd gevraagd in o.a. het orkest van de Vlaamse Opera, Brussels Philharmonic, en werkte onder verschillende bekende dirigenten. Sinds 2007 is ze eerste viool in het Symfonieorkest Vlaanderen.

Om zich nog verder te ontwikkelen, blijft Veerle regelmatig masterclasses en lessen viool en kamermuziek volgen bij verschillende leraars waaronder G. Schulz, H. Müller, M. Rizzi en L. Strauss.

In 2011 werkte ze in Ramallah (West-Bank, Palestina) als leerkracht viool bij de Barenboim-Said foundation.

Sinds een aantal jaar geeft Veerle Houbraken les aan de Academie de Kunstbrug in Gentbrugge, is ze vast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen en Brussels Philharmonic, en is ze primarius van het Odysseia Ensemble.

Katrien Foubert viool

 

Katrien begon haar vioolstudies in de academie voor muziek, woord en dans te Sint-Niklaas. Reeds op jonge leeftijd behaalde ze enkele prijzen: grootste onderscheiding in de Ottoboni kamermuziekwedstrijd, Finalist in de Jong-Tenuto wedstrijd en de Eerste prijs in de wedstrijd Axion Classics. In 2001 begon ze haar studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Kees Koelmans. In 2003 vervolgde ze haar vioolstudies aan het muziek conservatorium van Amsterdam. Ze beëindigde haar masterstudies aan het Conservatoire de Bruxelles bij Shirly Laub met grote onderscheiding. Ondertussen volgde ze tal van masterclasses bij o.a. Leonid Kerbel, Adam Korniszewski, Lex Korff De Gidts, Johannes Leertouwer, Otto Derolez, Henry Raudales en Tibor Varga. En deed ze ervaring op als violiste in nationale en internationale orkesten en ensembles. Momenteel doctoreert Katrien Foubert aan de K.U.Leuven (FAK) over muzikale improvisaties en persoonlijkheidsmoeilijkheden. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Universitar Psychiatrisch Centrum K.U.Leuven, campus Kortenberg. Ook is ze is docent aan Leuven University College of Arts, campus Lemmensinstituut.

Katelijne Onsia altviool

 

Katelijne kreeg haar eerste ‘muzikale’ streken  op 9-jarige leeftijd in de vioolklas bij Matthias Pieters.

Vrijwel meteen was ze actief in een heleboel jeugdorkesten,  in België en Nederland.  Ze werd 3 jaar op rij, na audities die doorgaan in alle Europese landen,ook  geselecteerd voor het Europees Jeugdorkest.  Daar deed ze ervaring op in het grote orkestrepertoire, met topdirigenten als Vladimir Ashkenazy en Bernard Haitink, op legendarische plekken over de hele wereld.  Als bekroning op de studies aan de muziekacademie,  werd ze laureaat op de wedstrijd Axion Classics (voorheen Pro Civitate).

Aan  het conservatorium te Antwerpen,in de klas van Leo De Neve, behaalde ze haar masterdiploma in 2004.  Nog voor haar eindexamen won ze een auditie bij het Nationaal Orkest van België.  Al 10 jaar is ze daar begeesterd lid van de altvioolgroep.

Regelmatig is ze aan het werk te zien bij het Symfonieorkest van Vlaanderen, De Belgische Kamerfilharmonie en ook als aanvoerder bij het Brussels Chamber Orchestra, Frascati Symphonic en Kamerfilharmonie Vlaanderen.

Op CD kan je haar horen (in kleine bezetting) met Bent van Looy, met The Happy, Paul Michiels… of op de soundtrack van o.a. Het Vonnis (film van Jan Verheyen), en binnenkort ‘Brabançonne’ (Vincent Bal)

Naast Odysseia, is ze altvioliste van het Scarlet harptrio.  In 2013 kaderden meerdere kamermuzikale avonturen binnen het kader van het Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, B-Classic…  Je kon haar aan het werk zien met o.a. Roeland Hendrickx, met het Zemlinksy kwartet, maar eveneens met Ozark Henry of Bent Van Looy.

Naast de altviool, speelde Katelijne een tijdje piano en fagot, combineerde ze de theoretische richting (koordirectie) en altviool op het conservatorium, en behaalde ze een bachelor orkestdirectie in Maastricht.  

Harmen Goossens cello

 

Harmen kreeg zijn eerste cellolessen op 8-jarige leeftijd aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen bij Luc Tooten. In zijn laatste jaar kreeg hij er les van Ludo Ide en studeerde af met grootste onderscheiding en de medaille van de Stad Mechelen. Daarna ging hij studeren bij Viviane Spanoghe aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij in 2008 zijn meestergraad behaalde met grote onderscheiding. Het volgende jaar trok hij naar Budapest om zich te vervolmaken aan de Franz Liszt Academie bij László Mező. Gedurende zijn opleiding volgde hij verscheidene masterclasses bij onder andere Gary Hoffman, Philip De Groote, Stanislas Firlej en Miklós Perényi.

Harmen is nu vaste cellist bij het Odysseia Ensemble, het Mechels Kamerorkest, strijkkwartet Opus4, het voormalige Bl!ndman strings, en duo Brohémien. Hij bewandelt echter niet enkel de klassieke paden. Vorig seizoen ging hij op tournee met Patrick Riguelle en sinds begin 2014 verzorgt hij de muziek en soundscapes van het gloednieuwe collectief "Meandertaal". Naast cellist is hij ook percussionist en sinds 2011 volgt hij lessen jazzzang bij Kristen Cornwell.

Jens Similox-Tohon contrabas

 

Begonnen op zijn 8 jaar met cello en op zijn 14 jaar met slagwerk groeide zijn interesse naast klassieke muziek ook naar jazz en voornamelijk naar de contrabas. Drie jaar volgde hij contrabas les in l’Academie Communale de Hannut bij Philippe Cormann vooraleer hij zijn studies vervolgde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Frank Coppieters. In Juni 2012 behaalde hij zijn Master diploma met onderscheiding.

Hij is actief als freelancer in volgende orkesten: Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, DeMunt/LaMonnaie, Vlaamse Opera, Symfonie Orkest van Vlaanderen, Belgisch Kamer Filharmonie, Brussels Philharmonic (VRO). Hij speelde een half seizoen (september 2011-januari2012) onder contract bij het Nationaal Orkest van België en speelde in de zomer van 2009 met het NJO (Nederlands Jeugd Orkest) als aanvoerder o.l.v. Ludovic Morlot. Hij is ook actief op de barokcontrabas en heeft masterclass gevolgd bij James Munro.

Hij is contrabassist in het kamerensemble Odysseia waar hij onder andere verscheidene creaties realiseerde geschreven door de hand van Frederick Neyrinck en is docent contrabas/basgitaar in de Academie Regio Tienen (optie klassiek en JALM). Hij werkt dit schooljaar ook zijn Bachelor af voor jazzcontrabas in de klas van Christophe Wallemme in het KCB.

Katrien Gaelens fluit

 

Katrien combineerde haar uiteenlopende muzikale interesses in haar studies. Ze studeerde traverso bij Patrick Beuckels en fluit bij Carlos Bruneel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze behaalde ook een meestergraadsdiploma in kamermuziek. Daarna studeerde ze verder bij Mario Caroli aan het conservatorium van Straatsburg, waar ze een specialisatiediploma in de hedendaagse muziek behaalde. 

 

Haar interesse in nieuwe muziek bracht haar naar het Centre Acanthes Metz, de Ferienkurse in Darmstadt en verschillende internationale masterclasses waar ze de kans kreeg om samen te werken met fluitisten als Mario Caroli, Sophie Cherrier en Wissam Boustany. Katrien werd twee maal geselecteerd om deel te nemen aan de Lucerne Festival Academy, waar ze speelde onder leiding van Pierre Boulez en gecoacht werd door leden van het Ensemble Intercontemporain. 

 

Ze wordt regelmatig uitgenodigd bij ensembles als Champ d’Action, Spectra en Ictus. Als soliste en   in ensembleverband creëerde ze werken van o.a. Bruno Mantovani, Simon Steen-Andersen, Michael Beil en Stefan Prins. Ze is fluitist en stichtend lid van het ensemble Nadar.

 

Naast de nieuwe muziek heeft Katrien ook een zwak voor het romantische kamermuziekrepertoire. Als fluitist bij het Odysseia Ensemble speelt ze in wisselende bezettingen. 

Dymphna Vandenabeele hobo

 

Dymphna startte op 10 jarige leeftijd hobostudies bij Jan Wauters aan het stedelijk Conservatorium te Brugge.
Als hoboiste bij o.a. het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen o.l.v. Robert Groslot, de Jonge Filharmonie (Peter Rundel), het Nationaal Jeugdorkest (Yvan Meylemans), het Nationaal orkest van België (Dirk Brossé) doet ze orkestervaring op …

In 2003 wordt ze laureaat van de Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woord van Dexia en
in 2008 verwerft ze de prestigieuze prijs Ingeborg Köberle aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalt ze haar meester diploma voor hobo met grootste onderscheiding bij Paul Dombrecht.

Drie jaar later behaalt ze eveneens met grote onderscheiding haar Master diploma voor barokhobo bij Paul Dombrecht en ontvangt ze voor de tweede maal de Ingeborg Köberle prijs.
Dymphna volgde masterclasses bij Joris Van den Hauwe, Jacques Tys, Thomas Stacy, Alfredo Bernardini en andere.
Ze speelt sinds 2004 mee in gerenommeerde orkesten en ensembles in binnen- en buitenland zoals: Het Nationaal Orkest van België, de Mannheimer Hofkapelle, Anima Eterna, Il Gardellino, Bach Concentus, Il Fondamento, La Petite Bande, Les Agrémens,…
Sinds maart 2010 is ze lid van de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen o.l.v. Yves Segers waar ze promoveert tot eerste solist Engelse hoorn.
Als lid van het “Odysseia Ensemble” speelt ze solowerken en kamermuziek uit de klassieke periode en de actuele hedendaagse muziek.

Dries Tack klarinet

 

Dries speelt klarinet en andere muzikale objecten in verschillende formaties en uiteenlopende genres. Hoe hij op het conservatorium verzeilde blijft een raadsel, maar in 2000 belandde hij bij Hedwig Swimberghe in Brussel. Daar ontdekte hij zijn liefde voor het experiment en de avant-garde. Hij raakte er ook verslingerd aan kamermuziek (een passie die sindsdien enkel zou groeien). 
Later vervolmaakte Dries zich aan de conservatoria van Tilburg en Antwerpen bij Geert Baeckelandt, Ivo Lybeert en Pascal Moragues. In die periode werd hij ook tweede laureaat op de internationale klarinetwedstrijd 'Julian Menendez' in Spanje en kreeg de prijs van het patrimonium van het conservatorium van Brussel. 
Als klarinettist kun je hem aan het werk horen bij het 'Odysseia Ensemble', het 'Nadar Ensemble', het Zweedse ensemble 'Curious Chamber Players' en het kamerorkest 'Arc-en-Ciel'. In 2011 was Dries gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en momenteel geeft hij les in de academies van Vilvoorde en Schaarbeek. 

Emilie De Voght sopraan
 

Emilie studeerde bij Dina Grossberger aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en haalde haar meesterdiploma met grote onderscheiding. Zij studeerde verder met Margarida Natividade en nu vervolmaakt ze zich bij Ann de Renais. Ze volgde reeds masterclasses met Montserrat Caballé, Udo Reinemann, Jard van Nes, Alexander Oliver en Axel Everaert. Als soliste trad zij al op met het Vlaams Radio Koor, Collegium Vocale Gent en La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. Zij werkt nog steeds regelmatig met het Collegium Vocale Gent o.l.v. dirigenten als Philippe Herreweghe, Ivan Fischer, Yannick Nézet-Séguin en Marcus Creed. Zij is stichtend lid van het Odysseia Ensemble en het kamermuziekensemble Les Fêtes Galantes en verleent haar medewerking aan het Nadar Ensemble dat zich specialiseert in hedendaagse muziek. 

In 2012 won ze de 1ste prijs van de Internationale zangwedstrijd Bell'Arte (B). Haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd Zang 2011 werd eveneens opgemerkt en resulteerde reeds in een aantal soloconcerten.

Emilie is sinds 2012 ook regelmatig te gast bij VocaalLAB, een Nederlands gezelschap dat zich specialiseert in muziektheater en kon zo reeds creaties vertolken o.l.v. dirigenten als Filip Rathé en Reinbert de Leeuw. Met dit gezelschap maakte ze in april 2013 haar debuut in De Munt met de kameropera 'Les Aveugles' van Daan Janssens (coproductie met LOD en Musiques Nouvelles).

Samen met de pianiste Sylvie Decramer vormt ze een liedduo met dewelke zij reeds vele coachings volgde bij Wolfram Rieger en Erik Schneider.

Anthony Devriendt hoorn

 

Na de muziekopleiding aan de academie van Roeselare te hebben doorlopen begon Anthony in het jaar 2000 aan zijn professionele muziekopleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Luc Bergé. In 2006 behaalde hij de meestergraad aan deze instelling en begon zijn professionele carrière. Deze begon in de Opera Royal de Wallonie waar hij actief was als vierde hoorn. Daarna volgden losse samenwerkingen met het Orchestre Philharmonique de Liège, Opéra Royal de Lyon, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en de Munt. Vanaf de lente van 2008 begon de samenwerking met het Nationaal Orkest van België als solohoorn waar op 1 januari 2010 de vaste aanstelling in deze betrekking volgde. Daarnaast is Anthony Devriendt ook actief als chambrist. Hij is lid van het Odysseia Ensemble en I Solisti del Vento. Daarnaast speelt hij vaak met Oxalys en het Collectief en werkt hij samen met alle belangrijke koperblaasensembles van het land. Recenter is de carrière als solist waarbij hij regelmatig optreed met verschillende amateur ensembles maar ook met professionele orkesten zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Sinds kort is er ook een begin van een internationale pedagogische carrière met masterclasses in Antwerpen, Sint-Petersburg en Ljubljana.  

Ludovic Van Hellemont piano

 

Ludovic studeerde piano in Brussel, Bern en Basel. Zijn voornaamste leraren waren Claudio Martinez Mehner en Edoardo Torbianelli. Hij was daarnaast actieve deelnemer in masterclasses met oa. Ferenc Rados, Menahem Pressler, Andras Schiff, Andreas Staier, Kristian Bezuidenhout, Abdel Rahman El Bacha, Sigiswald Kuijken en Hartmut Höll.

Al van bij het begin van zijn studies viel hij op door zijn engagement voor hedendaagse muziek. Hij was solist in het Pianoconcerto van Ligeti in Brussel, concerteerde meermaals met het Spectra Ensemble (bvb op de ISCM World Music Days in Sydney) en bracht een integrale uitvoering van de “Sonatas and Interludes for prepared piano” van John Cage in Bern. Tijdens de Osterfestspiele 2014 in Baden-Baden speelde hij Hindemiths “Lehrstück” met de Berliner Philharmoniker.

In 2010 onmoette hij Edoardo Torbianelli die hem de weg wees naar de historische uitvoeringspraktijk. Aan de Schola Cantorum Basiliensis studeerde hij pianoforte, clavecimbel, basso continuo en improvisatie. In 2011 inaugureerde hij op het “Schloss Burgistein” een door Christopher Kern gerestaureerde pianoforte uit de tijd van Schubert en bespeelde het instrument ook in een concert voor het voltallige Zwitserse Parlement.

Ludovic is een veelgevraagde kamermuzikant en liedbegeleider. In 2009 richtte hij met een groep afgestudeerde medestudenten het Odysseia Ensemble op. Jarenlang studeerde hij Liedbegeleiding in de cursus van Udo Reinemann in Brussel. Intussen speelde hij talrijke Lied Recitals, oa aan de zijde van Sophie Karthäuser, Anne Cambier, David Jerusalem, Lukas Zeman, Nicolas Bauchau en Nathalie Colas. Hij volgde een stage als repetitor in de Muntschouwburg in Brussel (olv Evelino Pido) en begeleidde verschillende producties aan het Festspielhaus in Baden-Baden, oa Faust van Gounod olv Thomas Hengelbrock (met Sonya Yoncheeva, Charles Castronovo en Erwin Schrott in de hoofdrollen).

Tegenwoordig woont Ludovic in Zwitserland en is hij pianodocent aan de Alte Kantonsschule Aarau.

Frederik Neyrinck compositie

 

Frederik zette zijn eerste muzikale stappen in de pianoklas van Anne Buyck in Wevelgem en Menen. Hij studeerde daarna verder aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Jan Van Landeghem (compositie) en Piet Kuijken (piano). In 2008-2009 studeerde hij compositie bij Marco Stroppa aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart. Vanaf oktober 2012 studeert hij verder compositie aan de Kunstuniversität Graz bij Clemens Gadenstätter.

Hij werkte reeds samen met verschillende Belgische en internationale ensembles en solisten, zoals Odysseia Ensemble, I Solisti del Vento, Revue Blanche, Spectra Ensemble, Nadar Ensemble,  Oxalys Ensemble, Ensemble L'itinéraire, Neue Vocalsolisten, Symfonieorkest Vlaanderen, Schola Heidelberg, JACK Quartet, Latvijas Radio Koris, Noise Bridge, BL!NDMAN, Kalès Guitar Quartet, Jeugd en Muziek Vlaanderen, Jan Michiels... binnen programma's van festivals en organisaties zoals Transit Festival Leuven, November Music  Den Bosch, Acanthes Metz, Forme Uniche Melbourne, Contagious Sounds New York, Festival de l’abbaye du Pin Béruges, Festival Forum Wallis, ISCM World Music Days, Concertgebouw Brugge, Konzerthaus Vienna, De Singel Antwerp, Darmstädter Ferienkurse Reading Sessions, BOZAR Sundays Brussels, De Bijloke Ghent, TIK TAK TOE Meigem, De Link Tilburg, Essl Museum Klosterneuburg, Kaaitheater Brussels, En Avant Mars Ghent,…

Hij was als componist reeds laureaat van verschillende wedstrijden, onder andere van de compositiewedstrijd van de provincie West-Vlaanderen (2006), de Emanon Compositiewedstrijd (2007), de prijs Agniez (2009), de International Composition Competition – Melbourne (2010), de AMA - Stephan De Jonghe-compositiewedstrijd (2011) en MusMA (2012)

Zijn werken Contr’action II, Samsa - Impressionen en Mischung IV werden geselecteerd door ISCM Vlaanderen (2010, 2011, 2012).

Als pianist is hij sinds 2013 verbonden aan het Platypus Ensemble, een ensemble voor hedendaagse muziek uit Wenen. Met hen speelde hij onder andere in Konzerthaus Vienna (2013), World Music Days (2013), Gustav Mahler Musikwochen Toblach (2014) en tijdens het "Re:construction"-project in Tokio (2014)

In 2014-2015 staan er samenwerkingen/creaties met Klangforum Wien, Odysseia Ensemble, Gulbenkian Symphonic Orchestra, Ensemble L'Itinéraire, Bozzini Quartet, Spectra Ensemble, Duo Soufflé, Revue Blanche, Ensemble Wiener Collage en Jona Kesteleyn (gitaar) op het programma.

 

 

 

 

Raad van Bestuur

 

Gérald de Hemptinne, voorzitter

Katelijne Boon, ondervoorzitter

Anne Van Outryve, penningmeester

Wilfried Van den Brande, bestuurslid

Isaline Claeys, bestuurslid

Wannes Cuvelier fagot 

 

Wannes studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Luc Loubry en behaalde er in 2007 zijn Meesterdiploma met grote onderscheiding. Hij ontving de Prijs Baron Lambert in 2005 en de prijs Crescendo voor blaasinstrumenten in 2007. Hij vervolmaakte zich aan de Hochschule für Musik Köln in de klas van Georg Klütsch. Wannes werkte mee aan producties van het Nationaal Orkest van België, l’Opéra de la Haute-Normandie, de Vlaamse Opera, de Koninklijke Filharmonie Antwerpen, het Vlaams Radio Orkest, la Chapelle de la Loraine, het Rotterdams Kamerorkest en diverse cd-, radio- en tv-opnames. In september 2008 won hij een auditie in de Opéra de Wallonie en werd er aangenomen als Solist Fagot.

 

 

bottom of page